Seccions

Inauguració (Tras el cristal)

Drama / Horror // Director Agustí Villaronga
País [:ca] Espanya [:es] España // Year 1987 // Duration 110min.
  • Dimarts 3 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA

Opera prima

Opera Prima és la secció estrella del festival. Recull els millors debuts cinematogràfics internacionals amb l’objectiu de projectar nous talents i apropar les obres al públic. Els films competeixen per quatre premis: Millor Òpera Prima REC  (amb un jurat Internacional), el del Jurat Jove, el de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) i el del Públic (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions).

My First Time

El Festival REC, dedicat a descobrir directors i amb un públic eminentment jove, arriba al moment d’anar més enllà, potenciant la nostra possibilitat de creació de nous públics per fer la vista enrere i conèixer els orígens de la nostra cinematografia. És moment de MY FIRST TIME.

El Meu Primer Cop és una secció que sorgeix per apropar i donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha sigut el seu camí fins el moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però inabastables per al públic, i pretén tenir un talant més directe i popular.

Així, el programa es composa dels inicis i l’actualitat del creador, és a dir: la seva primera pel·lícula, amb una trobada amb el públic per a completar aquest coneixement del costat menys conegut del nostre creador. Una masterclass, oberta a tots els estudiants que es matriculin, serà la guinda que tanqui aquest programa.

 

Emergències

Fa temps que es parla del canvi climàtic, i dels seus efectes, tant de temps que alguns fins i tot s’atreveixen a negar-ho. Però els últims temps, hem presenciat un canvi semàntic que ens du a parlar d’Emergència climàtica. Canvi semàntic, però més aviat conceptual, car diverses veus clamen que caminar directament cap a l’extinció com a espècie. Més enllà de les opinions, l’escalfament global, els canvis extrems a la meteorologia, els moviments migratoris i el fet que la nova generació ja sigui aquí, han poblat la realitat (i les pantalles) d’iniciatives, com l’aturada d’estudiants dels divendres, el moviment #staygrounded, o de variades reaccions populars (també institucionals), i fins i tot el reconeixement de Greta Thunberg com a “Game Changer of the Year” per la revista GQ.

Fa tres anys el REC va formar part d’una projecte europeu en el qual joves de diversos països realitzaven conjuntament un documental transmedia sobre els efectes del canvi climàtic: era un pas més per a la divulgació d’un tema que preocupava i encara no formava part activa de les nostres pantalles. Amb l’actual canvi de paradigma, l’impacte ha esdevingut més directe i obvi. Des de la multiplicació dels festivals de cinema i medi ambient, a l’apertura de fòrums de debat sobre la petjada de carboni dels rodatges, i sobretot una gran pregunta que sobrevola l’ambient: què podem fer pel nostre entorn, pel nostre planeta?

Però aquest preocupació pujant per tot allò que ens envolta s’ha vist contagiat també a d’altres temes que estan ‘emergint’ i ocupant espai als canals de comunicació i expressió: els efectes no resolts de la crisi, l’augment de les desigualtats (a nivell local i planetari), els canvis sobtats als nostres barris, l’impacte del nostre estil de vida o la manca d’equitat d’uns dirigents que haurien de ser model (i una llarga llista) han empentat moltes situacions al límit, han dut a moltes persones a viure en un estat d’emergència.

És per això que el REC, el festival de cinema de la ciutat, es fa seva la preocupació dels creadors, i dedica el seu programa especial a totes aquestes emergències, de l’aquí i l’ara. Potser un festival de cinema no és l’espai des d’on es puguin oferir solucions, però des del nostre altaveu si que podem col·laborar a fer-nos preguntes i participar de la reflexió en la que tothom hauríem de participar.

Autors de Tarragona

AUTORS DE TARRAGONA – Mostra de curtmetratges fora de concurs

Un any més, podrem gaudir de les millors perles de realitzadors i realitzadores de casa nostra. Un tast molt divers, reflex de les inquietuds d’aquesta nova generació de creadors.

Els curtmetratges seleccionats aquest any són:

Paral·leles

Director: Erik Anderson.
Any: 2019.
Idioma: sense diàlegs.
Durada: 4 min

Sessió: Dijous 5 desembre, 22h Antiga Audiència, acompanyant el llarg Ya no estoy aquí.

Sinopsi: Una fotògrafa surt d’excursió a la recerca d’instantànees. Aviat es percata que, tot i estar sola, algú figura a les imatges: una misteriosa aparició només es pot veure a través de la càmera.

Bruna

Directors: Cristina Massagué, Albert Blay.
Any: 2018.
Idioma: català.
Durada: 13 min.

Sessió: Dijous 5 desembre a les 20h a l’Antiga Audiència acompanyant el llarg Rare Beasts.

Sinopsi: Bruna es refugia en el silenci quan veu a la Laia patint assetjament a classe; mai han intercanviat paraula entre elles. Això canviarà quan es trobin per causalitat, cara a cara, en una festa i la seva relació faci un gir determinant per les seves vides.

El dol

Director: Joel Muñoz
Any: 2019
Idioma: Català
Durada: 13:48

Sessió: Divendres 6 de desembre 18h a l’Antiga Audiència, acompanyant el llarg Nuestras Madres.

Sinopsi: L’església està abarrotada per donar el darrer adéu a Josep. El seu fill Miquel arriba tard a la cerimònia; encara guarda ben endins el rencor de temps enrera. Maria espera a Miquel per compartir amb ell el dolor propi i ineludible de la pèrdua d’un familiar.

GRBAVICA

Director: Manel Raga
Any: 2019
Idioma: bosni.
Durada: 19 min.

Sessió: dijous 5 de desembre a les 16h a l’Antiga Audiència, acompanyant el llarg Just Don’t Think I Will Scream.

Sinopsi: Una pilota dóna voltes sense parar, encallada en el riu que passa pel barri de Grbavica, a Sarajevo.

Per què ens maquillem?

Directora: Irene Margalef
Any: 2019
Idioma: català
Durada: 6 min.

Sessió: dimecres 4 de desembre a les 22h, acompanyant el llarg To Live to Sing.

Sinopsi: Per què està ben vist que les dones es maquillin i no que ho facin els homes?  “Per què ens maquillem” indaga en aquesta i moltes altres preguntes donant veu a testimonis que decideixen o no maquillar-se sense importar el seu gènere.

Mareas Ocultas

Directora: Mònica Cambra
Any: 2019
Idioma: castellà.
Durada: 10 min.

Sessió: dissabte 7 a les 20h a l’Antiga Audiència, acompanyant el llarg Temblores

Sinopsi: Mirada sincera a una barca de pescadors que ja no només recullen peixos.

 

 

Primer Test

La secció Pri­mer Test del Fes­ti­val REC ofe­reix un espai per a pro­jec­tes en fase de post­pro­ducció que vul­guin rebre l’asses­so­ra­ment d’agents audi­o­vi­su­als inter­na­ci­o­nals. Dis­tribuïdors, pro­gra­ma­dors i agents de ven­des donen con­sell als direc­tors i pro­duc­tors per tal afa­vo­rir l’èxit i l’entrada al mer­cat inter­na­ci­o­nal de les obres par­ti­ci­pants.

Pri­mer Test va néixer l’any 2014, i enguany celebra la 6a edició, que tindrà lloc el 4 i el 5 de desem­bre de 2019, durant la cele­bració del REC Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema de Tar­ra­gona.

El Primer Test del RECLab 2019 presenta set projectes:

Pedra Pàtria. Dir. Macià Florit Campins. Prod. Elsabeth produccions

La Muga. Dir. Alba Bresolí

El Riu. Dir. Tuixén Benet. Prod. Isis Velasco

¿Qué hicimos mal? Dir. Liliana Torres. Prod. Matriuska Producciones, Avalon, Miss Wasabi

A Stormy night. Dir.  David Moragas. Prod. Oberon Media

El Rastro firme. Dir. Fernando Gómez-Luna.  Prod. Omen Cinema (Premi Rec – Festival l’Alternativa – Mentoring Projetcs)

Transoceánicas. Dir. Meritxell Colell & Lucía Vassallo – Prod. Intropia Media

L’edició d’enguany compta amb la presència de diversos experts internacionals, que aconsellaran i guiaran als impulsors de les propostes presentades. Els integrants d’aquest col·lectiu que participaran enguany al PRIMER TEST RECLab són:

  1. Julian Ross(Països Baixos) – Programador a Locarno Film Festival i International Film Festival Rotterdam (IFFR)
  2. Léa Klein(França) – Stray Dogs, distribució i vendes internacionals.
  3. Jana Wolff(Alemanya) – Berlinale, European Film Market (EFM). Responsable de màrqueting i comunicació.
  4. Georg Bütler(Suïssa) – Programador al Zurich Film Festival.
  5. Tina Hajon(Croàcia) – Fundadora de la productora i distribuïdora ARI PIKULE, Programadora al Sarajevo Film Festival i directora artística al DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival

Premis que s’atorgaran en el PRIMER TEST d’enguany

Pri­mer Test compta amb diver­ses col·labo­ra­ci­ons, com la del Fes­ti­val L’Alter­na­tiva, el Festival de Málaga, Cine­mart Rot­ter­dam, Cata­lan Films & TV o Eclair, que ofe­rei­xen diver­sos pre­mis als quals opten les pel·lícules selec­ci­o­na­des. Els premis que s’atorgaran aquest 2019 en el marc del Primer Test són els següents:

  1. PREMI ECLAIR:Patrocinat per Eclair i atorgat pel comitè d’experts assistents i participants a les jornades Primer Test. Consisteix en la producció del máster en DCP de la versió original de la pel·lícula i una primera versió subtitulada.
  2. PREMI MÁLAGA WORK IN PROGRESS:Neix de la col·laboració entre el Festival Rec de Tarragona i el Festival de Málaga. El comitè de selecció del Málaga Work in progress atorga el Premi, que consisteix en la directa selecció i participació automàtica del projecte premiat al MÁLAGA WORK IN PROGRESS 2020.
  3. PREMI CINEMART:Gràcies a la col·laboració entre Catalan Films & TV i el Festival Rec Tarragona. Un comitè de Catalan Films & TV  atorga el Premi consistent en que el productor del projecte escollit podrà viatjar de la mà de Catalan Films & TV al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i participar a les activitats d’indústria i al seu mercat de coproducció Cinemart que se celebra del 26 al 29 de gener 2020 a Rotterdam.

Alguns dels films que han pas­sat per Pri­mer Test en darreres edicions són:

Game Over, d’Alba Sotorra (Première inter­na­ci­o­nal a Kar­lovy Vary, Premi Gaudí al Millor Docu­men­tal)

Júlia Ist, d’Elena Martín (Biz­naga de Plata a Màlaga)

Con el Viento, de Merit­xell Colell (selec­ci­o­nada a Ber­li­nale Forum)

Trinta Lumes, de Diana Tou­cedo (selec­ci­o­nada a Ber­li­nale Pano­rama)

Amb el suport de:

 

 

Col·laboren:

 

 

 

RECLaNuí

Informació disponible properament

 

 

 

 

 

Jornada Professional