El Festival REC es prepara per la vintena edició, després d’un 2019 marcat per la qualitat de les estrenes i la consolidació de públic

El Festival REC tanca la seva 19a edició amb un bon balanç per part de la organització, que ja prepara la que serà la l’edició de l’any vinent, en la qual el certamen de cinema internacional de Tarragona celebrarà 20 anys duent les millors propostes internacionals a la ciutat.

“Enguany ha estat una edició especialment difícil, en la qual hem garantit la qualitat cinematogràfica gràcies al suport de l’equip, dels col·laboradors i patrocinadors i la col·laboració d’entitats com l’Ajuntament de Tarragona, CaixaForum Tarragona, el Teatret del Serrallo o la Casa Joan Miret, que ens han cedit els espais imprescindibles per tirar endavant aquesta edició, així com institucions tals com la Generalitat de Catalunya, la Comissió Europea, o el Ministeri d’Exteriors”, explica el director del Festival REC, Xavier García Puerto.

Tot i les dificultats, els responsables del festival destaquen la qualitat de la proposta cinematogràfica d’enguany, en la que han destacat una desena d’Òperes Primes nacionals i internacionals inèdites al cinema, que han mostrat el bo i millor de les primeres obres d’artistes que encara no han estat estrenades al cinema. Qüestionat sobre la incidència en el públic i l’arribada a nous espectadors, Garcia Puerto ha afegit: “la fórmula ha estat confiar totalment en el treball de l’equip, mantenir la qualitat de les troballes artístiques per satisfer al públic de sempre, i fer recercar i trobar propostes de programació prou seductores per atraure nous espectadors”

 

Un total de trenta actes

El XIX REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha celebrat una trentena d’actes al llarg de 6 dies, a 6 espais diferents de la ciutat, arribant a oferir més de 12 hores diàries de programació.

En total s’han projectat 21 creacions, procedents de 12 països d’arreu del món, i han visitat el festival més de 70 convidats i acreditats, entre autors, premsa i indústria. Pel que fa al públic assistents durant els dies del festival. la xifra total s’ha situat per sobre dels 3.000 espectadors, amb una mitjana d’assistència superior a la d’altres anys. Enguany, les projeccions han assolit 94 espectadors per sessió, mentre que el 2018 es van assolir 72 espectadors de mitjana.

Més de 230 adolescents de diversos Instituts han participat en el Projecte Educatiu MIRA’M, a l’Auditori CaixaForum Tarragona i les sessions de llargmetratges a concurs han comptat amb un total de 1.100 espectadors.

A més a més, cal destacar que les projeccions llargmetratges com ‘PARASITE’ o ‘LA INNOCÈNCIA’ van registrar venda total d’entrades, el que confirma el paper del Festival REC com un agent cultural potent de la ciutat, que amb el pas del temps ha anat consolidant un públic fidel, i es troba en franca disposició per a continuar creixent..

 

De cara al vintè aniversari

En aquest context, l’equip del festival comença ja a perfila la vintena edició de l’esdeveniment, que es durà a terme el 2020 i el director de l’esdeveniment destaca que “està clar és que d’aquesta crisi hem sorgit més reforçats i més ànims que mai per a continuar fent créixer el REC”.

Amb tot, més enllà de cercar nous espais crec que molts dels esforços s’haurien de centrar en millorar les prestacions tècniques dels espais en els que ja treballem, millorar els equipaments tècnics i serveis, per a facilitar la tasca de l’equip de producció, i també millorar l’experiència de l’espectador”, afegeix Xavier Garcia Puerto.

El director de l’esdeveniment també posa de relleu que “en els últims anys, sempre que ha sorgit algun obstacle ens ha fet més centrar-nos en la supervivència i en anar passant edicions que no pas en anar més enllà. Tal i com ens diuen experts i membres del jurat que participen del Festival REC, un festival d’aquestes característiques i amb una personalitat tan marcada ha de tenir unes bases sòlides per no haver de centrar-se en resistir, sinó en poder créixer i potenciar les seves apostes.

En el marc de l’anunci de les pel·lícules guanyadores del Festival REC 2019, alguns dels membres del jurat ja van prendre la paraula per reivindicar el paper que té el Festival REC més enllà de la pròpia ciutat de Tarragona.

En aquest aspecte, cal destacar la intervenció de l’editor, mànager i programador de Filmin i de l’Atlàntida Film Fest, Joan Sala, que va posar en relleu la “importància d’un festival com el REC, que aconsegueix la fita de dur a Tarragona un programa de cinema que sovint costa molt que arribi a les sales comercials i que posa de relleu una feina d’investigació minuciosa i de nous directors que mereixen tenir una veu i una visibilitat. Per això és important un inequívoc suport institucional per a que el festival no s’hagi de centrar en subsistir sinó en créixer”.

D’altra banda, Jana Wolff, del Festival de Berlin, i també membre del Jurat Internacional, va reivindicar “el paper d’un petit gran festival com el REC no només a nivell territorial, sinó com a motor de desenvolupament del sector audiovisual, connectant el nou talent amb el circuit professional”

 

Dades de seguiment del Festival REC 2019 a les xarxes socials

L’ús de les xarxes de comunicació durant el festival permet extreure algunes dades sobre el tipus de públic que es congrega al voltant d’aquest esdeveniment. Les tres principals xarxes que es treballen en aquest àmbit són Twitter, Facebook i Instagram. En les tres es denota un interès més alt en les dones que en els homes. En el cas d’Instagram, per exemple, la proporció és d’un 56% de dones respecte a un 41% d’homes.

Durant el festival les audiències creixen en totes les xarxes fins a arribar a un abast de 2.5K. El públic que segueix les comunicacions del Festival REC és, en un 42%, de  Tarragona i 18% a Barcelona. També de Reus, Madrid i Cambrils.

Enguany, com a estratègia destacable en xarxes, s’ha dut a terme un concurs d’Instagram conjuntament amb Filmin amb la intenció de complir l’objectiu estratègic d’apropar-se el públic més jove.

Destinat al públic més entès s’han publicat petites càpsules en blanc i negre, d’entrevistes als convidats, jurats, actors i elements de l’equip de realització dels diversos llargmetratges, que han rebut un gran nombre de visualitzacions i que confirmen que el públic del festival creix cada any en expertesa i interès per les pel·lícules del festival.

El Jurat internacional escull ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’ com a Millor Opera Prima del Festival REC 2019

 

 • El llargmetratge de Melina León posa el focus en una història honesta i real, ubicada al Perú durant els anys vuitanta.

 

 • El Jurat de la crítica distingeix la pel·lícula ‘YA NO ESTOY AQUÍ’, del mexicà Fernando Frías

 

 • El Premi del públic recau en ‘SYSTEM CRASHER’

 

 • Per la seva banda, el Jurat jove també posa en relleu la força expressiva de ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’

 

 

 

Premis Jurat Internacional:

Millor Opera Prima Internacional – ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’

Menció especial – ‘TO LIVE TO SING’

 

 

CANCIÓN SIN NOMBRE – Millor Opera Prima Internacional:

 

Una història d’amor al periodisme i a la cerca de la veritat, aquests són dos dels principals eixos de ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’, el llargmetratge escollit com a Millor Opera Prima Internacional en el marc del Festival REC 2019, un film que ens situa al Perú, al centre de la crisi política dels 80.

 

Georgina és una jove dona dels Andes, amb pocs mitjans i no gaires recursos. Buscant el suport caritatiu d’una clínica oberta, li succeirà quelcom impactant. Desesperada i sense respostes, arribarà als despatxos d’un gran diari. Allà, un solitari i tenaç periodista la creurà, i farà de la investigació de la desgràcia de la Georgina el motor de la seva existència.

 

Basada en una història real, la serena i potent actuació de Pamela Mendoza es desenvolupa en el llenç d’un pulcre i respectuós blanc i negre, que afegeix solemnitat i profunditat a un relat que esdevé universal. Amb una exitosa trajectòria al curtmetratge, la directora peruana Melina León va decidir adaptar un reportatge del seu propi pare, Ismael León, per debutar al llargmetratge.

 

Una història sincera i honesta que, després de la seva estrena a Cannes, ha seguit conquerint festivals. Al Festival REC 2019, el film ha estat representat per la Actriu canaria Ruth Armas, que executa un dels papers principals de la història, i que va explicar les seves experiències durant el rodatge a l’Antiga Audiència.

 

 

 

 

Premi del públic: ‘SYSTEM CRASHER’

 

D’altra banda, el Premi del Públic en l’edició 2019 recau en ‘SYSTEM CRASHER’, la commovedora història que signa Nora Fingscheidt i que ens parla de la Benni, que té 9 anys i una energia desenfrenada. En la seva salvatge cerca d’afecte duu a la desesperació a tothom del seu entorn. És petita, però perillosa; allà on va, acaba sent expulsada: ha acabat sent allò que el servei de protecció del menor anomena un “system crasher”.

 

La pel·lícula ha estat una de les grans sorpreses del festival on, com en altres certàmens, ha impactat amb la seva energia i nervi. Essent radicalment autèntica, la debutant Nora Fingscheidt transcendeix l’estudi psicològic manufacturant una gran peça de cinema vibrant, visceral i emotiva.

 

A través dels enquadraments precisos i acords amb el relat, la directora demostra que ha superat els seus referents amb aquesta primera pel·lícula, que és la proposta alemanya per als Oscar. Amb una inoblidable actuació de la nena Helena Zengel, la història de Beni atrapa des del primer fotograma i no et deixa fins temps després d’acabada la pel·lícula.

 

El llargmetratge ha estat distingit amb els següents premis: Os de Plata a la Millor Contribució Artística al Festival de Berlin, Millor Pel·lícula Novos Directores Sao Paolo, Millor Pel·lícula New Talent Taipei Film Festival, Premi del Públic al Festival de Transilvania i candidata d’Alemanya per l’Oscar. A tots aquests reconeixements se li suma, per tant el reconeixement del festival tarragoní.

 

 

 

Premis Jurat de la Crítica:

Millor Pel·lícula – ‘YA NO ESTOY AQUÍ’

Menció especial – ‘JUST DON’T THINK I WILL SCREAM’

 

‘YA NO ESTOY AQUÍ’- Millor Pel·lícula per al Jurat de la Crítica

 

A més a més de la distinció com a Millor Opera Prima, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada.

 

Aquest és el cas de ‘YA NO ESTOY AQUÍ’, de Fernando Frías, que ens parla d’Ulises, un noi mexicà de 17 anys, es veu forçat a immigrar als Estats Units a causa d’un malentès amb el càrtel local. Deixa enrere tot el que el defineix: el seu grup i les festes ‘cúmbia’ que adora. Un film poderós que ens introdueix l’extravagant i alhora fascinant tribu urbana dels colombians, existent a Monterrey. Amants de la “cumbia regia”, tot i ser considerats una mica freaks, són admirats i seguits pels seus balls i festes, i també per la seva sorprenent estètica; pentinats cridaners, moda bastarda i actitud cool.

 

En el seu segon llargmetratge després de la indie Rezeta (2012), Fernando Frías ens fa gaudir d’aquesta complexa subcultura a través d’uns enquadraments mestres i una personal mise-en-scene que construeix una presència totèmica dels personatges, revelant unes potents imatges icòniques d’un moviment musical amb prou feines conegut.

 

‘YA NO ESTOY AQUÍ’ és una història que atrapa, que transmet amb gran pols els sentiments trobats d’un migrant, el ‘lost in translation’ del xoc de cultures, com de perdut es pot trobar un ésser humà al seu propi planeta.

 

Premis Jurat Jove

Millor Pel·lícula – ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’ – També Millor Opera Prima Internacional

Menció especial – ‘LA INNOCÈNCIA’

 

El Jurat Jove del Festival també se suma al reconeixement a ‘CANCIÓN SIN NOMBRE’. La pel·lícula, que es desenvolupa en el llenç d’un pulcre i respectuós blanc i negre, que afegeix solemnitat i profunditat a un relat que esdevé universal i que ja ha rebut guardons com el FIPRESCI Award a Montreal Festival of New Cinema, Millor Director Emergent a Munich Film Festival i Millor Director a Thessaloniki Film Festival.

 

 

 

El Festival REC com a taller d’investigació i difusió de pel·lícules de qualitat

 

En el marc de l’anunci de les pel·lícules guanyadores del Festival REC 2019, alguns dels membres del jurat han pres la paraula per reivindicar el paper que té el Festival REC dins de l’àmbit de la cultura de la ciutat de Tarragona.

 

En aquest aspecte, cal destacar la intervenció de l’editor, mànager i programador de Filmin i de l’Atlàntida Film Fest, Joan Sala, que posa en relleu la “importància d’un festival com el REC, que aconsegueix la fita de dur a Tarragona un programa de cinema que sovint costa molt que arribi a les sales comercials i que posa de relleu una feina d’investigació minuciosa i de nous directors que mereixen tenir una veu i una visibilitat. Per això és important un inequívoc suport institucional per a que el festival no s’hagi de centrar en subsistir sinó en créixer”.

 

D’altra banda, Jana Wolff, del Festival de Berlin, i també membre del Jurat Internacional, ha reivindicat “el paper d’un petit gran festival com el REC no només a nivell territorial, sinó com a motor de desenvolupament del sector audiovisual, conectant el nou talent amb el circuit professional”

 

 

 

 

Entregats el 7 de desembre

Guanyadors Primer Test 2019

Premi Eclair – ‘LA MUGA’

Premi CINEMART – ‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?)’

Premi MÁLAGA WORK IN PROGRESS -‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?)’

 

 

Durant aquests dies de festival ja s’han entregat alguns premis. Aquest és el cas de propostes es propostes ‘LA MUGA’ i ‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?’) que han estat les dues guanyadores dels tres premis que cada any atorga el Primer Test del Festival REC 2019, en la categoria del laboratori professional que cada any impulsa el festival.

 

Les dues produccions, en fase de postproducció, han estat premiades en el marc de la iniciativa del festival que posa en contacte als creadors amb distribuïdors, programadors i agents de vendes donen consell als directors i productors per afavorir l’èxit i l’entrada en el mercat internacional de les obres participants.

 

Per una banda, ‘LA MUGA’ (Dir. Alba Bresolí & Antía Álzarez), s’erigeix amb el PREMI ECLAIR, patrocinat per Eclair y atorgat pel comitè d’experts assistents  i participants en les jornades Primer Test. Consisteix en la producció de màster en DCP de la versió original de la pel·lícula i una  primera versió subtitulada.

 

Per una altra, la proposta ‘¿QUÉ HICIMOS MAL? (WHAT HAVE WE DONE WRONG?’) (Dir. Liliana Torres. Prod. Matriuska Producciones, Avalon, Miss Wasabi), ha rebut les dues altres distincions que aquest any es disputaven en el marc del Primer Test d’enguany, La pel·lícula ha rebut els premis MÁLAGA WORK IN PROGRESS i PREMIO CINEMART.

 

Per una banda, el guardó CINEMART es duu a terme gràcies a la col·laboració entre Catalan Films & TV i el Festival Rec. Un comitè de Català Films & TV atorga el Premi consistent en què el productor de el projecte escollit podrà viatjar de la mà de Catalan Films & TV al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i participar en les activitats d’indústria i en el seu mercat de coproducció Cinemart , que se celebra del 26 al 29 de gener 2020, a Rotterdam.

 

De l’altra, el MÁLAGA WORK IN PROGRESS, és un premi nou d’enguany i neix de la col·laboració entre el Festival Rec de Tarragona i el Festival de Màlaga. El comitè de selecció del Màlaga Work in Progress atorga el Premi, que consisteix en la directa selecció i participació automàtica del projecte premiat a el Màlaga Work in Progress.

 

 

 

 

Sessions de la jornada d’avui diumenge

 

Avui diumenge es podran tornar a veure les pel·lícules OJOS NEGROS (Sessions Vermut), SOLAN & ERI, MISSIÓ A LA LLUNA (MiniRec), CANCIÓN SIN NOMBRE, PARASITE.

 

D’una banda, les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo compten amb la projecció de OJOS NEGROS, una pel·lícula guanyadora de la biznaga de Plata al Festival de Màlaga, que mostra que el Laboratori Primer Test del Festival REC és un punt d’acollida de jove talent, ja que aquesta pel·lícula hi va concórrer i ara ha consolidat una trajectòria de reconeixements. El film mostra l’evolució de l’adolescent Paula, a través d’una producció que té en les seves principals virtuts la seva capacitat d’observació la realitat i l’espontaneïtat d’una història que atrapa a l’espectador.

 

El film acaba de rebre les nominacions als Premis Gaudí en les categories Millor pel·lícula en llengua no catalana i Millor banda sonora.

 

D’altra banda, la darrera jornada de demà diumenge de les Sessions MiniRec, prevista a les 16 hores a l’Antiga Audiència, ha programat el film SOLAN & ERI, MISSIÓ A LA LLUNA, un film de factura noruega en el qual destaquen els detalls imaginatius i personatges entranyables, amb un rerefons irònic sobre els esdeveniments polítics actuals.

 

A més a més, l’Antiga Audiència també acollirà, aquest diumenge a les 18 hores, el passi de CANCIÓN SIN NOMBRE, dins de la categoria Opera Prima.

 

 

 

 

 

Patrocinadors i col·laboradors

 

Organitzat per Play Acció Cultural i l’Ajuntament de Tarragona, el Festival REC 2019 s’ha dut a terme gràcies a les aportacions del següents patrocinadors col·laboradors i mitjans de comunicació oficials:

 

El Festival REC 2019 compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) que, gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants, permet la visita de professionals d’àmbit internacional, que avaluen i gaudeixen de primera mà de les produccions del festival.

El Festival REC 2019 arriba a un acord per a promoció conjunta amb el Festival de Màlaga per les dues pròximes temporades 

El RECLab l’apartat d’indústria del Festival REC de Tarragona organitzat per l’associació Play Acció Cultural.— i MAFIZ (Màlaga Festival Industry Zone), l’apartat d’indústria de Festival de Màlaga, han signat aquesta setmana un acord de col·laboració per les dues pròximes edicions.

L’objectiu d’aquest acord serà potenciar la promoció i finançament de projectes participants en Primer Test del RECLab, així com en el Màlaga Work in Progress, l’espai que MAFIZ destina a impulsar la finalització de pel·lícules en fase de post producció.

Dins el marc de col·laboració, les dues entitats es comprometen a seleccionar un dels projectes que concorrin a tots dos certàmens i que podran optar als premis que s’atorguin durant la seva celebració. A més tots dos esdeveniments es promocionaran mútuament en les seves pàgines webs, xarxes socials i catàlegs. En les dues pròximes edicions dels dos festivals, estarà present i acreditat un representant de MAFIZ i de RECLab respectivament.

Aquesta nova col·laboració se suma a les aliances ja consolidades amb Eclair, Catalan Films, Cinemart Rotterdam i el Festival L’Alternativa.

Enguany, el Primer Test del RECLab presenta set projectes:

Pedra Pàtria. Dir. Macià Florit Campins. Prod. Elsabeth produccions

La Muga. Dir. Alba Bresolí & Antía Álzarez.

El Riu. Dir. Tuixén Benet. Prod. Isis Velasco

¿Qué hicimos mal? Dir. Liliana Torres. Prod. Matriuska Producciones, Avalon, Miss Wasabi

A Stormy night. Dir.  David Moragas. Prod. Oberon Media

El Rastro firme. Dir. Fernando Gómez-Luna.  Prod. Omen Produccions (Premi Rec – Festival l’Alternativa – Mentoring Projetcs)

Cartas transoceánicas. Dir. Meritxell Colell & Lucía Vassallo – Prod. Intropia Media

També seran presents en l’edició d’enguany diversos experts internacionals, que aconsellaran i guiaran als impulsors de les propostes presentades. Els experts internacionals convidats d’enguany poden visitar el festival gràcies al suport rebut a través del Programa PICE modali Visitantes d’Acción Cultural Española en modalitat visitants.

Els integrants d’aquest col·lectiu d’experts internacionals que participaran enguany al Festival REC són:

 1. Julian Ross (Netherlands) – Programador del Locarno Film Festival & International Film Festival Rotterdam (IFFR)
 2. Léa Klein (France) – Stray Dogs, Responsable de distribució i vendes internacionals.
 3. Jana Wolff (Germany) – Berlinale, European Film Market (EFM). Responsable de màrqueting i comunicació.
 4. Georg Bütler (Switzerland) – Programador Zurich Film Festival.
 5. Tina Hajon (Croatia) – ARI PIKULE, Producció i distribució en el Sarajevo Film Festival i director artístic al DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival.

Premis que s’otorgaran en el Primer Test d’enguany

Els premis que s’atorgaran aquesr 2019 en el marc del Primer Test són els següents:

 1. PREMI ECLAIR: Patrocinat per Eclair i atorgat pel comitè d’experts assistents i participants a les jornades Primer Test. Consisteix en la producció del máster en DCP de la versió original de la pel·lícula i una primera versió subtitulada.
 1. PREMI MÁLAGA WORK IN PROGRESS: Neix de la col•laboració entre el Festival Rec de Tarragona i el Festival de Málaga. El comitè de selecció del Málaga Work in progress atorga el Premi, que consisteix en la directa selecció i participació automàtica del projecte premiat al MÁLAGA WORK IN PROGRESS.
 1. PREMI CINEMART: Gràcies a la col•laboració entre Catalan Films & TV i el Festival Rec Tarragona. Un comitè de Catalan Films & TV  atorga el Premi consistent en que el productor del projecte escollit podrà viatjar de la mà de Catalan Films & TV al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i participar a les activitats d’indústria i al seu mercat de coproducció Cinemart que se celebra del 26 al 29 de gener 2020 a Rotterdam.

Laboratoris de recerca de noves pel·lícules 

La secció Primer Test del Festival REC ofereix un espai per a projectes en fase de postproducció que vulguin rebre l’assessorament d’agents audiovisuals internacionals. Distribuïdors, programadors i agents de vendes donen consell als directors i productors per tal afavorir l’èxit i l’entrada al mercat internacional de les obres participants. Primer Test va néixer l’any 2014, i encara ja la 6a edició per al 2019. L’any vinent, es durà a terme la 7a edició coincidint amb els vint anys del festival

Alguns dels films que han passat per Primer Test són:

Game Over, d’Alba Sotorra (Première internacional a Karlovy Vary, Premi Gaudí al Millor Documental)

Júlia Ist, d’Elena Martín (Biznaga de Plata a Màlaga)

Con el Viento, de Meritxell Colell (seleccionada a Berlinale Forum)

Trinta Lumes, de Diana Toucedo (seleccionada a Berlinale Panorama)

També es van sumant recolzaments i col·laboradors, com la que enguany s’enceta amb MAFIZ, la secció d’indústria del Festival de Màlaga. En aquesta edició, i en la línia de donar visibilitat a les pel·lícules recolzades, celebrem la nova fornada de Primer Test amb la projecció de OJOS NEGROS, que després de passar per Tarragona, es va fer amb la Biznaga de Plata a Màlaga a la seva estrena.

D’altra banda, el Festival de Màlaga va posar en marxa MAFIZ en el seu 21 edició amb l’objectiu principal d’afavorir la difusió i promoció de la cinematografia Iberoamericana. Per a això, va crear sis esdeveniments dissenyats perquè professionals de la indústria cinematogràfica d’Iberoamèrica i Europa desenvolupin noves xarxes de negocis: MAFF – Málaga Festival Fund & Coproduction Event; Spanish Screenings; Latin American Focus; Málaga Docs, Málaga Work in Progress i Málaga Talent.

Per la seva banda el Festival REC 2019 presentarà en la seva pròxima 19 edició, del 3 a el 8 de desembre, deu òperes primes internacionals inèdites. La programació reflexionarà sobre les emergències globals i presentarà diverses cintes que parlen de tot tipus d’alarmes socials, polítiques i ecològiques. En aquesta edició el director de cinema tarragoní José Luis Montesinos tornarà a REC Festival amb ‘Cuerdas’, la seva primera pel·lícula.

El Festival REC 2019 aposta pel cinema familiar amb propostes que són un bitllet arreu del món

-Dins de la seva programació, el festival aposta per projeccions    adreçades a tota la família, amb passis de llargmetratges independents   ovacionats per la crítica i que ofereixen una realitat que ens parla amb   franquesa de les relacions humanes

-Les sessions del Minirec d’enguany preveuen les projeccions de THE TOWER, MY EXTRAORDINARY SUMMER WIH TESS i SOLAN & ERI, MISSIÓ A LA LLUNA

-El Teatret del Serrallo tornarà a acollir enguany les Sessions Vermut, amb propostes com EL VIATGE DE LA MARTA (STAFF ONLY), ADAM & EVELYN i  OJOS NEGROS

Cinema per a tots, que aporti una visió més gran del món que ens envolta i també de les emergències i realitats que ens afecten a tots. Aquest és el leitmotiv que segueixen les projeccions que el Festival REC 2019 ha programat per aquest any, en horari familiar i amb la possibilitat de gaudir d’un bon vermut i de d’obrir nous mons dins de la nostra realitat.

La tercera edició del MiniRec ofereix tres films a l’Antiga Audiència

Enguany, el Festival REC 2019 programa, per tercer any consecutiu, una programació de cinema familiar, en la que és una de les seccions del festival pensada per obrir el debat i ser gaudida per grans i petits. La proposta d’enguany inclou tres llargmetratges que es projectaran els dies 6, 7 i 8 de desembre, a les 16h, a l’Antiga Audiència.

L’objectiu d’aquesta col·laboració entre el Minipop i el Festival REC segueix la col·laboració d’edicions anteriors, amb una proposta aquest 2019 torna destacar la qualitat i convida a endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món, a través de propostes premiades a festivals internacionals que sovint no tenen cabuda en sales comercials i que actuen com autèntiques finestres que mostren el món que ens envolta.

Els llargmetratges no es programen per a un públic infantil de manera exclusiva. Així ho destaca la directora artística del Minirec, Núria Serrano, que defineix la proposta com una iniciativa en la que “no es tracta de programar específicament pel públic infantil sinó més aviat d’incloure dins la programació pel·lícules que apropin el mon adult i l’infantil, compartint una història i una experiència”. 

Per Serrano, el Minirec és una ocasió en la qual “adults i petits gaudeixen conjuntament del festival i s’endinsen dins el mon del cinema per viure i compartir la cultura entre diferents generacions”

 

Tornen les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo

En la línia de la programació iniciada en anys anteriors, les projeccions del Festival REC 2019 també s’acostaran arran de mar. El Teatret del Serrallo també acollirà les Sessions Vermut, cites pensades per gaudir juntament amb una de les tradicions típicament tarragonina com és el vermut. L’entrada a aquest esdeveniment inclourà la pel·lícula i el vermut. 

D’aquesta manera, les Sessions Vermut d’enguany es duran a terme es duran a terme els dies 6, 7, 8 de desembre a les 12h, al Teatret del Serrallo.

Les projeccions Vermut, a més, estan relacionades amb d’altres seccions del Festival. EL VIATGE DE LA MARTA, i OJOS NEGROS dialoguen amb “Emergències” ja que tracten de l’impacte del turisme a les cultures d’origen, i de la despoblació i la dita “Espanya vaciada”, respectivament.

OJOS NEGROS a més, va ser una de les produccions resultants del Laboratori del REC, “Primer Test”, i torna a Tarragona després d’haver guanyat, entre d’altres, la Biznaga de Plata al Festival de Màlaga. ADAM & EVELYN, en canvi serveix per recordar el 30è aniversari de la caiguda del Mur de Berlín, així com els 5 anys de l’inici del projecte OFF THE WALL (www.offthewallproject.eu), un projecte que, liderat pel REC i amb diversos socis a múltiples països d’Europa, tenia com a objectiu la difusió de l’obra de joves cineastes europeus mentre es parlava de l’estat actual del continent. Iniciat el novembre de 2014, el projecte va realitzar activitats a més de 30 ciutats de 9 països diferents a Europa i Amèrica.

El REC 2019 reflexiona sobre les emergències globals amb múltiples estrenes no vistes al cinema i diverses pel·lícules candidates a l’Òscar

El festival presenta enguany 10 Òperes Primes internacionals inèdites al cinema

La programació també aposta per expandir les sessions prèvies d’aquest mes de novembre del Programa Emergències amb noves pel·lícules que parlen de tot tipus d’alarmes socials, polítiques i ecològiques i presenta algunes de les millors propostes de la temporada

El director de cinema tarragoní José Luis Montesinos retorna al Festival REC amb ‘CUERDAS’ la seva primera pel·lícula, que es podrà veure a Tarragona durant la projecció inaugural del festival 

Una desena d’Òperes Primes nacionals i internacionals que mostren el bo i millor de les primeres obres d’artistes que encara no han estat estrenades al cinema. 4 pel·lícules candidates als Òscar. 4 nous llargmetratges del Programa Emergències, que retraten algunes de les urgències que mouen l’actualitat del nostre planeta. Aquests són alguns dels plats forts del Festival REC 2019, que torna a Tarragona del 3 al 8 de desembre de 2019 en diversos escenaris de Tarragona i amb l’objectiu de traslladar alguns dels noms més punters de l’actualitat cinematogràfica a la ciutat.

Enguany, el festival torna a la ciutat amb un programa ple del que ja s’ha convertit, amb el pas dels anys, en l’autèntica especialitat del Festival REC, com són els primers llargmetratges en els que els autors aboquen bona part de les seves influències i el seu univers. Seguint aquest estil, en aquesta edició de 2019, la cita amb el cinema de la ciutat de Tarragona ens porta films que destaquen per la seva capacitat expressiva i que han estat seleccionats a diversos festivals d’arreu del món.

Òperes Primes a concurs

D’aquesta manera, en la programació d’enguany i dins de la competició OPERA PRIMA A CONCURS destaquen llargmetratges com CUERDAS, la primera pel·lícula del director tarragoní José Luís Montesinos (3 de desembre / 22h) o la debutant CANCIÓN SIN NOMBRE, que relata una història real al Perú dels anys vuitanta (4 de desembre / 20h).

La programació també reserva espai per produccions que arriben des la Xina, en forma de musical i vestides com un tribut ple de color i exotisme, com TO LIVE TO SING (4 de desembre / 22h) o en forma d’un documental molt personal i elaborat amb material de diversos films històrics, com en el cas de JUST DON’T THINK I’LL SCREAM (5 de desembre / 16h).

Altres propostes arriben de la mà de pel·lícules com RARE BEASTS (5 de desembre / 20 hores / Antiga Audiència), que, en forma de comèdia, ens dibuixa un retrat inestable de la vida moderna, de la mà d’una mare soltera, i també de la mà de propostes com YA NO ESTOY AQUÍ (5 de desembre / 22h / Antiga Audiència), que ens narra l’univers d’un univers musical poc conegut com és la ‘cúmbia regia’.

La programació d’enguany no acaba aquí, ja que la secció a concurs engloba altres propostes realment interessants, com són NUESTRAS MADRES ( 6 de desembre / 18h) -que s’endinsa en el viatge que fa un fill per a trobar-se amb la historia del pare desaparegut en el marc de la dictadura militar guatemalenca- i també un altre periple, aquest de caire naturalista i que s’esmuny en les entranyes i secrets d’un petit poble de Castelló, de la mà d’una proposta realment singular com és LA INNOCÈNCIA (6 de desembre / 20h).

La competició es completa amb dues propostes més. D’una banda, una pel·lícula visceral com SYSTEM CRASHER, que ens duu les aventures d’una nena en diverses cases d’acollida a la recerca de l’escalfor de la llar (6 de desembre / 18h). De l’altra, una proposta que explora el món underground i LGTB i el de les comunitats evangèliques, de la mà de TEMBLORES (6 de desembre / 20h).

Totes les sessions es duran a terme a l’Antiga Audiència.

 

El festival projectarà 5 pel·lícules dins del Programa Emergències que protagonitza la imatge gràfica d’enguany

Fa tres anys el REC va formar part d’una projecte europeu en el qual joves de diversos països realitzaven conjuntament un documental transmedia sobre els efectes del canvi climàtic: era un pas més per a la divulgació d’un tema que preocupava i encara no formava part activa de les nostres pantalles. Amb l’actual canvi de paradigma, l’impacte ha esdevingut més directe i obvi.

La preocupació per tot allò que ens envolta s’ha vist contagiat també a d’altres temes que estan ocupant espai als canals de comunicació: els efectes no resolts de la crisi, l’augment de les desigualtats (a nivell local i planetari), els canvis sobtats als nostres barris, l’impacte del nostre estil de vida o la manca d’equitat d’uns dirigents que haurien de ser model (i una llarga llista) han portat moltes situacions fins al límit i han dut a moltes persones a viure en un veritable estat d’emergència.

És per això que el REC, el festival de cinema de Tarragona, dedica el seu programa especial a totes aquestes emergències, de l’aquí i l’ara. Des del festival, som conscients que potser un festival de cinema no és l’espai des d’on es sorgeixin solucions, però si que podem col·laborar a fer-nos preguntes i participar d’una reflexió que inclou a tota la societat.

D’aquesta manera, el Programa Emergències ja ha plantejat algunes sessions prèvies durant el mes de novembre a CaixaForum i segueix, durant els dies del festival, amb noves projeccions a l’Antiga Audiència.

Així, del 3 al 8 de desembre, els assistents podran gaudir de pel·lícules com LIGHT AS FEATHERS (3 de desembre / 20h), que s’endinsa en la relació entre un fill i una mare i com els petits detalls poden marcar la vida de les persones. En aquesta línia, el públic podrà veure una producció que no deixarà a ningú indiferent com ES A L’AIRE (4 de desembre / 18:30h), que s’endinsa en la relació de la ciutadania amb el complex petroquímic de Tarragona.

Altres propostes del cicle són PARASITE (6 de desembre / 22h) que es perfil com una autèntica bomba cinematogràfica que uneix les històries de dues famílies de Corea del Sud o LES MISERABLES (7 de desembre / 22 hores), que analitza l’actualitat de la mateixa ubicació que Victor Hugo va utilitzar com a decorat el 1862. El llargmetratge O QUE ARDE (5 de desembre / 18 hores) -que tracta la temàtica dels incendis amb una bellesa corprenedora- completa un programa destinat a encendre totes les alarmes.

Totes les sessions es duran a terme a l’Antiga Audiència.

 

José Luis Montesinos retorna al Festival REC amb ‘CUERDAS’

Un desafortunat accident deixa incomunicada a l’Elena, una jove tetraplègica, a una masia al camp. Allà només té a l’Athos, un gos especialment ensinistrat per ajudar-la. Però les coses no succeiran com tots esperaven, i s’haurà d’enfrontar a qüestions imprevistes.

El llargmetratge compta amb referents clàssics com Sola en la oscuridad o les històries de l’univers Stephen King (Misery) i el director ens regala tota una carta d’amor al cinema i a fer cinema. El debutant Montesinos treu suc a un guió propi per demostrar la seva capacitat narrativa i endinsar-nos en una història on la tensió es torna asfixiant.

Vell conegut del festival -en el que ha col·laborat en diverses ocasions- José Luís el “Monty” ha aconseguit al voltant de 200 premis amb els seus curtmetratges, incloent-hi el Premi Goya per El corredor (2014).

Amb la seva òpera prima CUERDAS, estrenada a la Secció Oficial del Festival de Sitges, el director tarragoní demostra que està preparat per a grans reptes a la seva prometedora carrera. El seu primer llargmetratge protagonitzarà la Projecció Inaugural del festival, el dimarts 3 de desembre a les 22 hores.

 

 

La pregunta “què podem fer pel nostre planeta?” marcarà l’edició del Festival REC 2019

El REC 2019 dedica la seva imatge gràfica i el seu programa al concepte «d’emergència», que tindrà les seves primeres projeccions al CaixaForum de Tarragona a partir del 6 de novembre.

-A partir del 7 de novembre i fins al 2 de desembre, diversos espais oferiran passis de pel·lícules previs al festival d’enguany, que es durà a terme del 3 al 8 de desembre de 2019 

Fa temps que es parla del canvi climàtic i dels seus efectes, i, en els últims temps, hem presenciat un canvi semàntic que ens duu a parlar d’emergència climàtica.

L’escalfament global, els canvis extrems a la meteorologia, els moviments migratoris i el fet que la nova generació ja sigui aquí, han poblat la realitat (i les pantalles) d’iniciatives com l’aturada d’estudiants dels divendres, el moviment #staygrounded, o de variades reaccions populars (també institucionals), i fins i tot el reconeixement de Greta Thunberg com a “Game Changer of the Year” per la revista GQ.

Fa tres anys el REC va formar part d’un projecte europeu en el qual joves de diversos països realitzaven conjuntament un documental transmedia sobre els efectes del canvi climàtic: era un pas més per a la divulgació d’un tema que preocupava i encara no formava part activa de les nostres pantalles. Amb l’actual canvi de paradigma, l’impacte ha esdevingut més directe i obvi.

Des de la multiplicació dels festivals de cinema i medi ambient, a l’apertura de fòrums de debat sobre la petjada de carboni dels rodatges, i sobretot una gran pregunta que sobrevola l’ambient: què podem fer pel nostre entorn, pel nostre planeta?

La preocupació per tot allò que ens envolta s’ha vist contagiat també a altres temes que estan ocupant espai als canals de comunicació: els efectes no resolts de la crisi, laugment de les desigualtats (en l’àmbit local i planetari), els canvis sobtats als nostres barris, limpacte del nostre estil de vida o la manca d’equitat d’uns dirigents que haurien de ser model (i una llarga llista) han portat moltes situacions fins al límit i han dut a moltes persones a viure en un veritable estat d’emergència.

És per això que el REC, el festival de cinema de Tarragona, dedica el seu programa especial a totes aquestes emergències, de l’aquí i l’ara. Des del festival, som conscients que potser un festival de cinema no és l’espai des d’on es sorgeixin solucions, pero si que podem col·laborar a fer-nos preguntes i participar d’una reflexió que inclou a tota la societat.

La imatge gràfica d’enguany la signa de Marta Daniel, de lostudi

L’autoria del cartell d’enguany del festival recau en Marta Daniel, disenyadora gràfica i comunicadora visual especializada en gráfica publicitaria des del 2012.

Es va formar a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i el 2016 va empendre la seva carrera com a freelance sota el nom de lostudi (www.lostudi.cat), un estudi de disseny gràfic on, juntament amb els meus col·laboradors, ofereixen serveis de disseny gràfic, web i interiorisme comercial. El concepte és la base creativa dels seus dissenys.

L’acte de presentació s’ha dut a terme aquest vespre a la Casa Joan Miret i ha comptat amb les intervencions del director artístic del Festival REC 2019, Xavier Garcia Puerto; de la directora de CaixaForum Tarragona, Gloria Olivé, i del conseller de cultura i alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha defensat “el suport incondicional” de l’Ajuntament amb el festival.

 

El CaixaForum Tarragona donarà inici al Programa Emergències durant el mes de novembre

Alguns llargmetratges relacionats amb el programa ‘Emergències’ del Festival REC 2019 es podran veure en diverses sessions al CaixaForum de Tarragona, que oferirà treballs que es mouen en la línia de la programació d’enguany del festival.

En aquest espai, els assistents podran gaudir de pel·lícules com:

 • 6 DE NOVEMBRE: FRÁGIL EQUILIBRIO (Espanya, 2016, 81 minuts), Dir: Guillermo García López En aquesta sessió, comptarem amb la presència del director, que recollirà les preguntes dels assistents.
 • 13 DE NOVEMBRE: LA MUJER DE LA MONTAÑA (2018, 100 min, Islàndia, França, Ucraïna), dir: Benedikt Erlingsson
 • 19 DE NOVEMBRE: ANTRHOPOCENE: THE HUMAN EPOCH (2018, 87 minuts, Canadà), dir: Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky
 • 29 DE NOVEMBRE: O QUE ARDE (2019, 85 minuts, Espanya, França, Luxemburg) Dir: Oliver Laxe

Altres projeccions prèvies del festival

Col·laboració amb el SIAD:

El Festival REC 2019 s’alia amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) per oferir algunes de les pel·lícules que, en edicions anteriors del festival, han servit per a establir un debat franc i sincer sobre el paper de les dones en la societat i la necessitat d’establir un debat en el qual es debati el paper dels dos sexes en tots els plans de l’actualitat i esferes socials.

En aquesta ocasió, reprenem, a l’Espai Kesse, alguns d’aquests films:

 • 7 DE NOVEMBRE: HOPE YOU’LL DIE NEXT TIME 🙂
 • 14 DE NOVEMBRE: THE BREADWINNER
 • 27 DE NOVEMBRE: TÓDALAS MULLERES QUE COÑEZO

 

REC on the Road:

Finalment, com en altres ocasions, el Festival REC 2019 aprofita els dies previs al festival per a fer un recorregut per diverses localitats, per tal d’oferir la possibilitat de visionar alguns dels films que han rebut més bona acollida, per la seva qualitat i la seva força expressiva, en edicions anteriors del festival.

Enguany, els llargmetratges que es podran veure en aquest cicle previ son:

 • 10 DE NOVEMBRE: MICROBE ET GASOIL (Manresa)
 • 22 DE NOVEMBRE: RUBEN BRANDT, COLLECTOR (Altafulla)
 • 28 DE NOVEMBRE: IN THE CROSSWIND(La Ràpita)
 • 2 de desembre:THE BREADWINNER (Torredembarra)

El REC pre-estrena la pel·lícula EL REY, abans de que arribi als cinemes, amb la presència de l’actor Willy Toledo

 

-La projecció es durà a terme el dimarts 4 de desembre a les 22 hores, un dia abans que es pugui veure a diferents sales de tot l’Estat espanyol 

-La pel·lícula es podrà veure fora de concurs i s’emmarca dins del cicle RECvolucions

-L’actor Willy Toledo es desplaçarà fins a Tarragona per a presentar aquesta proposta controvertida 

 

A mesura que s’acosta la data de la inauguració del Festival REC 2018, prevista pel dissabte 1 de desembre al Teatre Metropol amb l’estrena absoluta de l’última pel·lícula d’Emir Kusturica a l’Estat espanyol, es van confirmant noves pel·lícules que es podran gaudir a Tarragona. 

D’entre aquelles propostes que es podran veure en exclusiva a través del Festival REC, els organitzadors del festival anuncien que la pel·lícula EL REY -que té data d’estrena definitiva el dimecres 5 de desembre- es podrà veure un dia abans a Tarragona, en una projecció que comptarà amb un dels actors que participa en el film, Willy Toledo, amb qui hi haurà una trobada amb els mitjans de comunicació. 

El Festival REC aposta, dins del marc del cicle RECvolicions i en format de projecció especial, per una proposta que signen Alberto San Juan i Valentín Álvarez. El film, titulat EL REY, neix després de dos anys interpretat com una peça teatral, interpretada per Teatro de Barrio, i és una arriscada interpretació de la monarquia espanyola que no deixarà indiferents als espectadors. La preestrena es durà a terme el dimarts, 4 de desembre a les 22 hores, a l’Antiga Audiència de Tarragona. 

Més informacio sobre la pel·lícula:

EL REY 

Alberto San Juan i Valentín Álvarez, 2018, Espanya, 84’. 

Cast: Luis Bermejo, Alberto San Juan, Guillermo Toledo

Dimarts 4 | 22h | Antiga Audiència 

Dos anys van estar Alberto San Juan, Willy Toledo i Luis Bermejo omplint el Teatro del Barrio amb El Rey, obra sobre la història recent d’Espanya que pivota a voltant de l’emèrit Juan Carlos I, geni i figura, i per la qual desfilen fantasmes del passat com Adolfo Suárez, Felipe González, Cebrián, Carrero Blanco, Puig Antich o Antonio Tejero. I ara, s’ha decidit a portar-la al cinema. 

Alberto San Juan, rostre conegut del cinema espanyol (Goya al Millor Actor 2008 per Bajo las Estrellas, REC 2007) és també dramaturg i director de teatre, sobretot des de les seves companyies Animalario i Teatro del Barrio, i es llança a la direcció cinematogràfica, juntament amb el director de fotografia Valentín Álvarez. 

Adaptació cinematogràfica, explotant diversos recursos teatrals, hibridant llenguatges, EL REY és ‘una ficció sobre la ignorància’, un revulsiu contra la cultura de la transició que pot ser una pel·lícula incòmoda a causa del seu repàs honest i descarnat dels últims anys de la pell de toro.

Teaser oficial: https://www.youtube.com/watch?v=7KBt8sDi7Ro


Altres propostes del cicle RECvolucions 

La pel·lícula EL REY, que es podrà veure fora de concurs, encaixa plenament en el festival d’enguany, ja que s’inclou també en la línia del cicle RECvolucions, que inclou pel·lícules que recullen una reflexió sobre l’esperit revolucionari en l’actualitat, 50 anys després d’un dels fets fonamentals del segle XX, com és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’Humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant els dies del festival -de l’1 al 9 de desembre- inclourà les projeccions de M.I.A, EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA -l’última pel·lícula d’Emir Kusturica, que es projectarà en l’acte inaugural del festival- i COMANDANTE ARIAN, que firma la directora tarragonina Alba Sotorra, films que ajuden a completar el quadre sempre difós d’una realitat en canvi constant. 

Una cita amb estrenes a l’Estat espanyol i a Catalunya

La preestrena a l’Estat espanyol de EL REY és una mostra més de la capacitat del Festival REC de programar pel·lícules que els espectadors poden veure per primer cop a Tarragona. El festival, que des de fa anys premia les millors Opera Prima de l’escena internacional, projectarà enguany, en estrena absoluta a l’Estat espanyol els films; I HOPE YOU’LL DIE NEXT TIME :-), SONGS IN THE SUN, WHAT HAVE WE DONE TO DESERVE THIS?, LITTLE TICKLES (LES CHATOUILLES), THE HEART i EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA, que es projectarà durant la inauguració del festival REC 2018. 

A més a mes, en el marc del festival d’enguany també es projectaran estrenes en l’àmbit de Catalunya. Aquest és el cas de LAS HEREDERAS, YOUNG & BEAUTIFUL, LA CAMARISTA i RUBEN BRANDT, COLLECTOR. 

A banda de les proopostes que integren els programes Opera Prima i RECvolucions, el Festival REC 2018 també reuneix projeccions especials i propostes com CON EL VIENTO, THE GUILTY, TRINTA LUMES, VIAJE AL CUERTTO DE UNA MADRE. 

Finalment, dins del cicle MiniREC, es podran veure les següents pel·lícules familiars; MIRAI, MI HERMANA PEQUEÑA, SUPA MODO, GIRL IN FIGHT, THE BREADWINNER i SANTA CLAUS & CIA.


Patrocinadors i col·laboradors del festival 


El Festival REC està coorganitzat amb Ajuntament de Tarragona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Repsol, Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española AC/E, programa Media de Creative Europe (a través del programa WRAP!) i Palau Firal i de Congressos de Tarragona

També compta amb el patrocini de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City (Jornada Professional i EngegaR/48 H), Consell Comaracal del Tarragonès (programa Mira’m), Catalan Films (One-To-One, Primer Test), URV (“El REC va a la Universitat”), i Institut Català de les Dones a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) (projeccions Tódalas Mulleres que Coñezo i Viaje al Cuarto de una Madre). 

També han col·laborat en aquesta edició del festivalTarragona Turisme, Tarragona Convention Bureau, Tarragona Film Office, Teatret del Serrallo, Port de Tarragona, AG Planning, Casa Joan Miret, Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Eclair, L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Dopigraf, Signo, Trasladia, Hotel Lauria, Renfe, Les Clandestines, Entrecopes, Cappucino Tarraco, El Ruc, Korxo Vins&Tapes, Vermuts Miró, Piqué, La Masrojana, El Lloro, Shiva Music, La Cantonada, Minipop, Tecletes, Rusc Produccions, Carnet Jove, Club Tr3sC, Catalunya Film Festivals, Arcamedia, Biaudio, Cineclub La Ràpita, Cineclub Altafulla, Sala Zero, Studi7 i Atrapalo. 

L’acte inaugural del Festival REC 2018 serà l’estrena absoluta de la última pel·lícula de Emir Kusturica a l’Estat espanyol

 

-La projecció de EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA es durà a terme el pròxim dissabte, 1 de desembre, en un acte que s’iniciarà a partir de les 22 hores al Teatre Metropol.


-L’entrada a la projecció és lliure, però serà necessària una invitació que es pot recollir en diferents punts de la ciutat.

 

-La cloenda del festival recupera la primera pel·lícula de Juanma Bajo Ulloa (director de ‘Airbag’) com és ALAS DE MARIPOSA, amb presència del director. 

El Teatre Metropol es vestirà de gala per acollir, aquest dissabte 1 de desembre, en estrena absoluta a l’Estat Espanyol, la projecció de la darrera pel·lícula de l’aclamat director Emir Kusturica, en un acte que obrirà oficialment la programació del Festival REC 2018.  


El catàleg d’estrenes a l’àmbit estatal que el festival ofereix dins de la secció oficial a concurs -OPERA PRIMA- s’engreixa, d’aquesta manera, amb una nova proposta en forma de documental que es podrà veure de manera exclusiva a Tarragona, que es converteix en la primera ciutat de l’Estat en projectar aquest documental que ens presenta la figura José Alberto «Pepe» Mujica Cordano, agricultor i polític uruguaià i senador pel Front Ampli, que va ser el 40è president de la República entre 2010 i 2015 en guanyar les eleccions presidencials del 2009. Un president que va trencar motlles pel seu carisma especial, i es va convertir en un fenòmen global pel seu estil de vida humil i les seves propostes de caire social i humà.


L’acte és obert a tothom i serà una bona ocasió per a presentar tota la programació del festival, que es durà a terme de l’1 al 9 de desembre. Aquest dissabte 1 de desembre, a partir de les 22 hores, el vestíbul del teatre es transformarà en un punt de trobada de públic, directors, programadors i premsa, que podran gaudir d’un tast especial de Cervesa Les Clandestines just abans de la projecció d’aquesta estrena. Les invitacions per poder assistir a aquest acte, coorganitzat conjuntament pel Festival REC i l’Ajuntament de Tarragona es poden aconseguir en diferents punts de la ciutat (entre ells Shiva Music, El Lloro i La Cantonada). 


Més informacio sobre la pel·lícula inagural del Festival REC 2018: 

EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA 

Dissabte 1 | 22h | Teatre Metropol

Aclamat en dues ocasions com a guanyador de la Palma d’Or a Cannes, el director Emir Kusturica, s’asseu a la taula amb José Mújica, expresident de l’Uruguai. Acompanyats també de la dona d’en Pepe, crucial durant tota la seva vida, prenen mate, visiten el seu hort i departeixen sobre el sentit de la vida des d’una perspectiva política, filosòfica, estètica, i fins i tot poètica. També els visiten antics col·legues, i comparteixen moments de la seva vida actual, mentre anem coneixent l’home que va sorprendre el món pels seus valors i va esdevenir tot un fenomen i referent.

El documental recorre diferents moments en la vida de Mújica, fent un retrat amable d’un home humil que va esdevenir president de l’Uruguai mentre es mantenia fidel a les seves creences alhora que empentava i alenava el canvi. Encara orgullós del seu passat com a activista polític i guerriller (el que li va valdre 12 anys de presó), se’ns presenta a “El Pepe” com un líder global iconoclasta que encara s’atreveix a somiar amb un món millor.

“Impressionat per ell i el seu treball, i celebrant la utopia i la virtut, vaig fer aquest film”. Emir Kusturica.

La pel·lícula va ser estrenada mundialment a la Mostra de Venezia, on va rebre el Premi CICT-UNESCO, i s’estrena a l’Estat espanyol en el marc del Festival REC.

 


El film que s’endinsa en el concepte de revolució, un dels temes que planteja el Festival REC 2018 

La pel·lícula EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA, que es podrà veure fora de concurs, encaixa plenament en el festival d’enguany, ja que s’inclou també en la línia del cicle RECvolucions, que inclou pel·lícules que recullen una reflexió sobre l’esperit revolucionari en l’actualitat, 50 anys després d’un dels fets fonamentals del segle XX, com és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’Humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant els dies del festival -de l’1 al 9 de desembre- inclourà les projeccions de M.I.A i COMANDANTE ARIAN (de la directora tarragonina Alba Sotorra) films que ajuden a completar el quadre sempre difós d’una realitat en canvi constant. 

La cloenda revisitarà, el 8 de desembre, una de les primeres pel·lícules del director Juanma Bajo Ulloa:  ALAS DE MARIPOSA 

De la mateixa manera que la inauguració del Festival REC d’enguany se centra en un nom imprescindible del cinema internacional de les últimes dècades, l’acte de cloenda serà un homenatge a un dels directors imprescindible per la configuració del cinema espanyol en els darrers anys, com és Juanma Bajo Ulloa, que ha signat, entre altres, la pel·lícula ‘Airbag’. 

Enguany la mirada enrere es dedica a Juanma Bajo Ulloa, un dels primers de la seva generació de realitzadors que va aconseguir donar-se a conèixer amb ALAS DE MARIPOSA. Goya a la Millor Direcció Novell, la pel·lícula també el va convertir en el director més jove en fer-se amb la Concha de Oro del Festival de San Sebastián. Una pel·lícula que el festival recupera en el seu acte de cloenda, amb la presència del director, que es desplaçarà fins a Tarragona per assistir a la projecció i atendre als mitjans de comunicació. 


La trajectòria de Bajo Ulloa serà la protagonista d’una secció que proposa una reflexió i retrospectiva sense arribar a ser inabastable, sobre la trajectòria d’un dels directors de l’Estat espanyol que resulta imprescindible per entendre la realitat del sector. L’acte de projecció i trobada amb el director serà el dissabte, 8 de desembre, a l’Antiga Audiència, a partir de les 22 hores, un acte en el qual també s’entregaran els premis del Festival REC 2018. 

Patrocinadors i col·laboradors del festival 


El Festival REC està coorganitzat amb Ajuntament de Tarragona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Repsol, Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española AC/E, programa Media de Creative Europe (a través del programa WRAP!) i Palau Firal i de Congressos de Tarragona

També compta amb el patrocini de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City (Jornada Professional i EngegaR/48 H), Consell Comaracal del Tarragonès (programa Mira’m), Catalan Films (One-To-One, Primer Test), URV (“El REC va a la Universitat”), i Institut Català de les Dones a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) (projeccions Tódalas Mulleres que Coñezo i Viaje al Cuarto de una Madre). 

També han col·laborat en aquesta edició del festivalTarragona Turisme, Tarragona Convention Bureau, Tarragona Film Office, Teatret del Serrallo, Port de Tarragona, AG Planning, Casa Joan Miret, Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Eclair, L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Dopigraf, Signo, Trasladia, Hotel Lauria, Renfe, Les Clandestines, Entrecopes, Cappucino Tarraco, El Ruc, Korxo Vins&Tapes, Vermuts Miró, Piqué, La Masrojana, El Lloro, Shiva Music, La Cantonada, Minipop, Tecletes, Rusc Produccions, Carnet Jove, Club Tr3sC, Catalunya Film Festivals, Arcamedia, Biaudio, Cineclub La Ràpita, Cineclub Altafulla, Sala Zero, Studi7 i Atrapalo. 

El Festival REC 2018 programa primeres pel·lícules i propostes que s’endinsen en el concepte de revolució

-La secció oficial OPERA PRIMA A CONCURS projectarà 5 pel·lícules   que són estrena absoluta a l’Estat Espanyol i 6 que es podran veure per primera vegada a Catalunya

-El festival seguirà durant aquest mes de novembre i desembre amb la projecció del cicle ‘RECvolucions’, que mostra propostes que reflexionen sobre el concepte de canvi social, 50 anys després del Maig  del 68

– La mirada enrere la protagonitzarà el director Juanma Bajo Ulloa, de qui es projectaran les primeres pel·lícules en la secció MY FIRST TIME

 

El REC torna aquest desembre i ho fa un esperit més combatiu que mai. El festival de cinema  de Tarragona es durà a terme de l’1 al 9 de desembre amb els objectius de mantenir la descoberta de les primeres pel·lícules de nous creadors d’arreu del món, de consolidar espais culturals tant a Tarragona com a ciutats veïnes i acostar l’esperit revolucionari d’algunes propostes encara desconegudes que sorprendran el públic pel seu esperit irreverent i obert als canvis que marquen l’actualitat.

 

Aquestes són les grans línies que mouen l’edició d’aquest 2018 del Festival REC, la cita a cita de la ciutat de Tarragona amb el món del cinema, que enguany torna a la càrrega amb un programa ple de novetats i de llargmetratges incisius que tracten el món en el qual viuen els seus creadors amb creativitat, cruesa, curiositat i molta força visual.

 

Òperes Primes a Concurs

 La proposta del festival es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus de panorama cinematogràfic actual.

Enguany moltes de les propostes que entren en la secció OPERA PRIMA A CONCURS oficial són estrena a l’Estat Espanyol, com I HOPE YOU’LL DIE NEXT TIME, WHAT HAVE WE DONE TO DESERVE THIS, LITTLE TICKLES, IRINA i THE HEART.

El REC també presenta pel·lícules en aquesta secció que es podran veure per primera vegada a Catalunya, com L’ÉPOQUE (YOUNG & ALIVE), YOUNG & BEAUTIFUL, LAS HEREDERAS, LA CAMARISTA i RUBEN BRANDT, COLLECTOR, films que juntament amb propostes arriscades com TRINTA LUMES -que va ser guanyadora del PRIMER TEST 2017- consoliden l’aposta decidida del Festival REC de ser l’altaveu de nous creadors i presentar en exclusiva les pel·lícules d’abast internacional que ben aviat seran notícia.

Els films que es presenten en aquesta categoria competeixen per quatre distincions diferents:

 

-Premi Millor Òpera Prima REC (amb un jurat Internacional)

-Premi Jurat Jove

-Premi de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC)

-Públic a la millor Òpera Prima sense distribució (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions)

 

RECvolucions

Enguany s’ha parlat molt del 50 aniversari d’un dels fets fonamentals del segle XX: és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

L’edició d’aquest 2018 del REC recull aquest esperit, mig segle després, tant la imatge gràfica  del festival com en un programa fílmic que posa el focus en els joves creadors, a través de nous autors i autores que evidencien en els seus treballs els impulsos, revolucions personals i canvis col·lectius que mouen l’actualitat.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant aquest mes de novembre ja ofereix alguns títols com a avantsala de la programació del festival. D’aquesta manera, els dies 6 i 13 de novembre ja s’han pogut veure, al CaixaForum de Tarragona, les propostes NO INTENSO AGORA i SAMI BLOOD.

A mesura que s’acosten les dates del festival, la programació continua amb les projeccions a CaixaForum de TÓDALAS MULLERES QUE COÑEZO -que es projectarà el pròxim 22 de novembre amb la presència de la seva directora Xiana Do Teixeiro- i LA REVOLUCIÓN SILENCIOSA.

Durant els dies del festival -de l’1 al 9 de desembre- la programació d’aquest cicle no s’atura, ja que estan previstes les projeccions de M.I.A i COMANDANTE ADRIAN, films que ajuden a completar el quadre sempre difós d’una realitat en canvi constant. La pel·lícula ÉPOQUE (YOUNG & ALIVE) de la secció oficial també forma part de la programació d’aquesta proposta.

 

Projeccions especials

A banda de les pel·lícules a concurs, el Festival REC 2018 programa altres pel·lícules que, per la seva força visual o pel seu missatge, poden ser d’interès per al públic. Sorprendre, emocionar i fer-nos viatjar a altres móns és l’objectiu de films com BLUE MY MIND, THE GUILTY o VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE, que han aconseguit el ressò de la crítica internacional.

 

La secció MY FIRST TIME ret homenatge a Juanma Bajo Ulloa

Enguany, la secció MY FIRST TIME segueix amb l’esperit d’apropar els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha sigut el seu camí fins el moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però inabastables per al públic, i pretén tenir un talant més directe i popular.

Enguany la mirada enrere es dedica a Juanma Bajo Ulloa, un dels primers de la seva generació de realitzadors que va aconseguir donar-se a conèixer amb ALAS DE MARIPOSA i el seu segon film, LA MADRE MUERTA, de la qual es compleixen, aquest 2018, 25 anys.

La trajectòria de Bajo Ulloa serà la protagonista d’una secció que proposa una reflexió nostàlgica i retrospectiva sense arribar a ser inabastable, sobre la trajectòria d’un dels directors de l’Estat espanyol que resulta imprescindible per entendre la realitat del sector.

 

5è aniversari de PRIMER TEST

 Enguany el Festival REC està d’aniversari, La secció PRIMER TEST -celebrada per primera vegada el 2014- celebra un lustre donant impuls a aquells projectes que es troben en fase de postproducció i que vulguin rebre l’assessorament d’agents audiovisuals internacionals. Distribuïdors, programadors i agents de vendes donen consell als directors i productors per tal afavorir l’èxit i l’entrada al mercat internacional de les obres participants.

Per a percebre la importància d’aquesta secció reservada al sector professional, cal destacar alguns dels films que hi han concorregut, com ‘Game Over’, d’Alba Sotorra (Première internacional a Karlovy Vary, Premi Gaudí al Millor Documental), ‘lia Ist’, d’Elena Martín (Biznaga de Plata a Màlaga), ‘Con el Viento’, de Meritxell Colell (seleccionada a Berlinale Forum) i ‘Trinta Lumes’, de Diana Toucedo (seleccionada a Berlinale Panorama).

Enguany -i per celebrar aquest aniversari- els organitzadors del Festival REC proposen la projecció d’algunes de les pel·lícules que s’hi han presentat en edicions anteriors i que ara ja coneixen l’èxit de crítica i públic. Així, els espectadors tindran l’ocasió de gaudir d’aquells films que de directors que, en el seu moment, van passar pel laboratori del Festival REC projectant les pel·lícules CON EL VIENTO, ANA DE DÍA, TRINTA LUMES i COMANDANTE ARIAN.

La secció PRIMER TEST amb diverses col·laboracions, com la del Festival L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Catalan Films o Eclair, que ofereixen diversos premis als quals opten les pel·lícules seleccionades. A més a més, es duu a terme amb el suport de Acción Cultural Española (AC/E) que, a través del programa VISITANTES permet la visita d’agents internacionals al festival per tal de donar a conèixer les produccions de l’Estat espanyol.

A més, el Festival REC 2018 segueix mantenint la JORNADA PROFESSIONAL que reuneix cada any a Tarragona a professionals del sector audiovisual local i internacional, en una trobada que confirma la llavor del REC com a punt de trobada de nous projectes.

 

 Cicle MiniREC i Sessions Vermut, la trobada amb el cinema familiar

 Enguany, l’edició més familiar del Festival REC 2018, el MiniREC torna amb força i, enguany, la programació destinada a grans i petits creix en nombre de pel·lícules i convida a endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món.

En aquesta segona edició, el MiniREC -que neix com una col·laboració entre els festivals REC i Minipop- comptarà amb una programació compacta de pel·lícules i tallers que es concentrarà durant el primer cap de setmana del Festival. La seu de les projeccions serà el Teatret del Serrallo. Les propostes que es projectaran per a tota la família són pel·lícules que han rebut el reconeixement en festivals com el de Berlín, Amsterdam o Sarajevo, entre molts altres.

Així, les pel·lícules que es podran veure són MIRAI, SUPA MODO, BREADWINNER -que compta amb l’actriu Angelina Jolie com a productora executiva i ha estat nominada a l’Oscar a Millor Pel·lícula d’Animació als Oscars 2018- SANTA CLAUS & CIA, GIRL IN FLIGHT, a més a més d’una selecció de curts sense diàleg adreçats als més petits de casa.

 

 Un festival ciutadà obert a joves creadors i la comunitat universitària

Juntament amb les propostes fílmiques, el festival vol destacar en la seva capacitat creixent de fer arribar a diferents públics interessats en la creació audiovisual i el món del cinema.

Amb aquest objectiu, la programació d’aquest 2018 manté les sessions AUTORS DE TARRAGONA, que posa llum a les inquietuds de la nova generació local de creadors, i MIRA’M / EL REC VA LA UNIVERSITAT, en la qual diversos convidats del festival visiten l’Auditori CaixaForum i les aules de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i per trobar-se amb els alumnes dels instituts i la universitat de la ciutat.

Paral·lelament, també es manté el concurs ENGEGA(R)/ 48 HORES, que vol donar visibilitat a qualsevol realitzador o realitzadora major de 18 anys de la Província de Tarragona que vulgui participar activament al Festival REC amb una peça audiovisual gravada i editada en un termini màxim de 48 hores.

La peça haurà de contenir les premisses que es poden consultar a la web del festival (www.festivalrec.com), que es faran públiques justament 48 hores abans del termini màxim d’entrega.

 

Patrocinadors i col·laboradors del festival

El Festival REC està coorganitzat amb Ajuntament de Tarragona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Repsol, Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española AC/E, programa Media de Creative Europe (a través del programa WRAP!) i Palau Firal i de Congressos de Tarragona.

També compta amb el patrocini de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City (Jornada Professional i EngegaR/48 H), Consell Comaracal del Tarragonès (programa Mira’m), Catalan Films (One-To-One, Primer Test), URV (“El REC va a la Universitat”), i Institut Català de les Dones a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) (projeccions Tódalas Mulleres que Coñezo i Viaje al Cuarto de una Madre).

També han col·laborat en aquesta edició del festivalTarragona Turisme, Tarragona Convention Bureau, Tarragona Film Office, Teatret del Serrallo, Port de Tarragona, AG Planning, Casa Joan Miret, Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Eclair, L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Dopigraf, Signo, Trasladia, Hotel Lauria, Renfe, Les Clandestines, Entrecopes, Cappucino Tarraco, El Ruc, Korxo Vins&Tapes, Vermuts Miró, Piqué, La Masrojana, El Lloro, Shiva Music, La Cantonada, Minipop, Tecletes, Rusc Produccions, Carnet Jove, Club Tr3sC, Catalunya Film Festivals, Arcamedia, Biaudio, Cineclub La Ràpita, Cineclub Altafulla, Sala Zero, Studi7 i Atrapalo.

El REC 2018 arrencarà amb un cap de setmana ple de propostes internacionals per al públic familiar amb el MiniREC

 

 

-La programació destinada al públic familiar s’inicia els dies 1 i 2 de  desembre amb propostes premiades en diversos festivals que es podran  veure per primer cop a Tarragona, al Teatret del Serrallo

  -Les pel·lícules seleccionades posen una mirada tendra i creativa a realitats d’arreu del món i aniran acompanyades de tallers de caràcter  familiar

-El diumenge 2 de desembre arrenquen també les Sessions Vermut, una proposta que s’allargarà durant els dies 2, 6, 7, 8 i 9 de desembre

 

Enguany, l’edició més familiar del REC 2018, el MiniREC torna amb força i, enguany, la programació destinada a grans i petits creix en nombre de pel·lícules i amb una proposta que, com en edicions anteriors, segueix primant la qualitat i convida a endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món; propostes premiades a festivals internacionals que sovint no tenen cabuda en sales comercials i que actuen com autèntiques finestres que mostren el món que ens envolta.

Enguany, les propostes audiovisuals d’aquesta proposta, que neix com una col·laboració entre els festivals REC i Minipop, ens duran a Roma, París, Lapònia, el Japó, Afganistan o un petit poble de Kenya, escenaris on viatjarem gràcies a través de la mirada de superherois de carn i ossos. Veurem viatges en el temps, Santa Claus desubicats, escapades i aventures i la vida a un camp de refugiats configuren l’univers d’aquesta segona edició del Minirec, que també tindrà tallers relacionats amb les pel·lícules i debats amb algun dels seus protagonistes.

En aquesta segona edició, el MiniREC comptarà amb una programació compacta que es concentrarà durant el primer cap de setmana del Festival. La seu de les projeccions serà el Teatret del Serrallo, l’equipament cultural del barri marítim de Tarragona que s’ha convertit en un dels emplaçaments imprescindibles de les cites culturals de la ciutat.

El MiniREC agruparà un seguit d’activitats i pel·lícules pensades per a tots els públics amb el clar objectiu d’apropar el festival al públic més familiar. Gaudir d’una bona pel·lícula, parlar amb el director, participar d’un taller cinematogràfic són algunes de les activitats que inclou el MiniRec d’enguany.

L’objectiu del MiniREC no és tant programar específicament pel públic infantil sinó més aviat d’incloure, dins del conjunt de la programació del Festival, pel·lícules que apropin el món adult i l’infantil, que comparteixen històries i experiències. El cicle vol aconseguir adults i petits gaudeixin conjuntament del festival i s’endinsin dins de l’univers del cinema, en definitiva, que visquin i comparteixin la cultura entre diferents generacions.

Alguns dels films de MiniREC formen part del projecte europeu WRAP! d’alfabetització audiovisual per a nens i adolescents. El Festival REC és un dels set socis internacionals que participen en aquest projecte educatiu. El projecte WRAP! està cofinançat pel programa MEDIA de Creative Europe.

 

 

Resum de la programació del MiniREC 2018:

DISSABTE 1 DE DESEMBRE:

16:30 h: MIRAI (+ 6 anys)

17:30h: Taller súper herois- Supa Modo

18:30h: SUPA MODO (+ 8 anys)

 

DIUMENGE 2 DE DESEMBRE:

11 h: Curts d’animació (3 a 6 anys)

12 h Sessió vermut. BREADWINNER

16.30 h: SANTA CLAUS & CIA

18.30  h GIRL IN FLIGHT  (+ 8 anys)

 

Preu sessions MiniRec:

6€ 1 adult + 1 infant  (menor de 12 anys)

6€ Majors de 12 anys i adults

3€ Tallers

 

Informació sobre les pel·lícules

Dissabte 1 de desembre:

16.30 h: Inauguració cicle MiniREC: MIRAI (+ 6 anys)

Un jardí secret ens permet viatjar en el temps i conèixer als nostres avantpassats de la mà de la nostra germana del futur. Una pel·lícula sobre la gelosia, l’amor i les diferents generacions, tendre i real amb pinzellades de fantasia i imaginació. MIRAI ens descobreix les emocions de ser el germà gran.

Aquesta és una bona ocasió per gaudir de la preestrena d’una pel·lícula de factura japonesa, que compta amb una animació delicada i preciosista, que ha estat premiada als festivals de cinema de Donosti i Sitges i que també ha rebut la nominació a Millor Llargmetratge al Festival d’Annecy.

 

Tràiler: https://www.hollywoodreporter.com/video/mirai-mirai-my-little-sister-trailer-1115955

 

17.30 h Taller superherois- SUPA MODO

 

18.30 h: SUPA MODO (+ 8 anys)

Aquesta és una pel·lícula que parla sobre la maternitat, sobre la mort imminent, però que és sobretot un cant a la vida, que ens parla d’heroïnes i carregada d’emocions i que ens transporta a una petita població de Kenya on tots els habitants acaben essent els protagonistes reals.

La pel·lícula ha rebut diverses distincions en l’àmbit internacional, entre les quals destaca l’Ós de Vidre per millor llargmetratge al Festival Internacional de Cinema de Berlín 2018.

 

Tràiler: https://vimeo.com/256094409

 

Diumenge 2 de desembre:

 11 h: Curts d’animació (3 a 6 anys)

Curtmetratges sense diàleg, seleccionats per Yvonne Van Ulden, fundadora del Festival KLIK d’Amsterdam i programadora especialitzada en cinema infantil i familiar. Aquesta és una sessió que farà gaudir als més petits de la casa i que els ajudarà a introduir-se dins el món audiovisual i compartir la màgia de les primeres vegades.

 

12 h: BREADWINNER – Primera Sessió Vermut del Festival REC 2018

 Parvana és una noia d’onze anys que viu a la capital de l’Afganistan, Kabul, durant el període de domini dels talibans. En ser el seu pare detingut, els membres de la família es queden sense recursos i, pel fet que les dones tenen prohibit guanyar diners, decideixen transformar a Parvana a un noi per poder treballar.

“Es  tracta  d’una  història  de  supervivència  quotidiana  que  desperta  el  cor  i dispara  la  imaginació”, així defineix la crítica aquesta història que compta amb l’actriu Angelina Jolie com a productora executiva i amb les veus de Soma Bhatia, Saara Chaudry, Laara Sadiq i Kane Mahon, entre altres.

El film ha estat nominat a l’Oscar a Millor Pel·lícula d’Animació als Oscars 2018 i també ha tingut participacions exitoses a diversos festivals de tot el món.

 

Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=yQBQw-Bh1pg

 

16.30 h: SANTA CLAUS & CIA 

Amb la ciutat de Pars com a teló de fons, viurem les aventures d’un Santa Claus que ha de trobar vitamina C per curar els follets constipats i així tenir totes les joguines a punt de cara a la nit de Nadal. Una pel·lícula divertida i 100% familiar que ens prepara per a les festes que vindran.

Aquesta serà una bona ocasió de veure la preestrena d’aquesta producció francesa, que compta amb les aparicions d’Alain Chabat (també director de la producció), Audrey Tatou, Pio Marmai, Goldshiteh i Bruno Sancces. La crítica l’ha definit com “una comèdia familiar nadalenca divertida i conmovedora, que provoca un somriure des de primer moment fins al final”.

Tràlier de la pel·lícula: https://youtu.be/NnVXfBP-_D4

 

18.30 h: GIRL IN FLIGHT  (+ 8 anys)

Una escapada, un nou món que s’obre. Noves realitats, complicitats i una Roma desconeguda. El pas a l’adolescència, l’amistat i la lluita contra els estereotips. Aventures per uns i quotidianitats pels altres i, de fons, destaca la relació amb els pares i la família en una etapa de reafirmació de la pròpia identitat.

La directora d’aquest film, premiat com a Millor Pel·lícula Estrangera al Woodstock Film Festival 2017 i que s’estrena a Espanya amb aquesta projecció és Sandra Vannucchi. La pel·lícula compta amb les actuacions de Donatella  Finocchiaro,  Filippo  Nigro,  Lisa  Anderozzi.

La projecció a Tarragona de GIRL IN FLIGHT continua un exitós recorregut per diversos festivals; Sarajevo  Film  Festival, el Giffoni  Film  Festival, Cinekid  Film  Television  and  New  Media  Festival  for  Children  Amsterdam, Filmfest  München i Luxemburg  City  Film  Festival.

 

Tràiler: https://vimeo.com/288947668

 

Sessions Vermut

En la línia de la programació iniciada en anys anteriors, les projeccions del REC 2018 TAMBÉ s’acostaran arran de mar. El Teatret del Serrallo també acollirà les Sessions Vermut, cites pensades per gaudir juntament amb una de les tradicions típicament tarragonina com és el vermut. L’entrada a aquest esdeveniment inclourà la pel·lícula i el vermut.

D’aquesta manera, les Sessions Vermut es duran a terme els dies 2, 6, 7, 8 i 9 de desembre a les 12h al Teatret del Serrallo.

Un dels primers films confirmats és, precisament, la pel·lícula THE BREADWINNER, una de les grans apostes del MiniREC d’enguany. Altres films del cicle es projectaran en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, per mitjà del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Tarragona i apostaran pel caire de reivindicació social que enguany marca la imatge i la filosofia del REC 2018.

 

Col·laboradors REC 2018

 El Festival REC 2018 es duu a terme gràcies a les aportacions dels patrocinadors que han ajudat a fer possible el Festival, com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Accion Cultural Española (AC/E).

També cal destacar el suport del Palau Firal i de Congressos de Tarragona, la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Regiom, Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès, el Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, així com el projecte europeu WRAP!

A més a més, també compta amb la col·laboració del Tecletes, PLAY Acció Cultural, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret i l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).

Segueix-nos al Facebook